Domoticasystemen

Domotica (ook wel huisautomatisering) verhoogt de kwaliteit van wonen en leven (ook in een bedrijfsomgeving). Ook is het een aanvulling op beveiliging van uw woning en bedrijfspand.

Domotica is een samenvoeging van het Latijnse woord domus (huis) en tica afkomstig uit de techniek, zoals informatica, robotica en telematica. De officiële definitie is: De integratie van technologie en diensten, ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven.

Het gaat dus niet alleen om integratie van techniek en bediening in de woning, maar ook om de dienstverlening van buitenaf. Denk hierbij aan langer zelfstandig kunnen wonen bij hogere leeftijd of mensen met een beperking. Maar ook aan levering van goederen bij een onbemande vestiging met toezicht vanaf een andere locatie.

Als het gaat om beveiliging en veiligheid kunnen bijv. bij aankomst diverse handelingen automatisch worden uitgevoerd, zoals licht aan, gordijnen open, enz. Maar belangrijker bij verlaten van het pand automatisch ramen en deuren sluiten, lichten uit, ed. of bij een CO-alarm automatisch ramen openen.

Bij langere afwezigheid kunnen diverse acties worden voorgeprogrammeerd of op afstand worden uitgevoerd terwijl u meekijkt met de camera’s. Denk hierbij aan schakelen van verlichting, tuinsproeiers enz.

Zo zijn er eindeloos voorbeelden te noemen waarbij domotica bijdraagt aan comfort, beveiliging, veiligheid, energiebesparing, hygiëne, hulpbehoefte enz.